Lagledarens roll och ansvar vid tävlingar
Inför tävlingen
- Säkerställ att ni kan vara tillgängliga före och under tävlingen i den utsträckning som krävs för att inte missa viktiga händelser som kräver lagledarens engagemang. Kom överens i förväg med någon annan förälder som kan stödja ert eget barn när ni måste ägna er åt lagledar-rollen.
- Lagledaren skall alltid ha en påslagen radio med samma kanal som tränarna under hela tävlingen. En tränare kommer lämna en radio till er och informera om korrekt kanal på morgonen på tävlingsdagen.
- Ha koll på tiden för lagledarmötet genom inbjudan.
- Se till att skriva ut en startlista och markera våra åkares nummer.
- Se till att SSLK-flaggan kommer med till tävlingen.
Inför lagledarmötet på tävlingsdagen
- Vara tidigt på plats på tävlingsanläggningen
- Se till att nummerlappar (gruppvis) hämtas ut från tävlingssekretariatet på aktuell tävlingsarena (antingen själv eller genom någon annan förälder) samt meddela sena strykningar till tävlingssekretariatet.
- Se till att nummerlappar delas ut till barnen som kommer dit.
- Se till att lämna tillbaka ev. överblivna nummerlappar med tillhörande strykningar till tävlingssekretariatet.
- Hörsamma ev. justerade tider för lagledarmötet genom speakern.
Under lagledarmötet
- Ha papper och penna redo och notera det som tävlingsledaren säger, det är ofta mycket viktig information som måste förmedlas till tränarna.
- Var extra noga med tävlingsspecifika förutsättningar som exempelvis regler för klättring, speciella banmarkeringar, protesttid och tider för åken.
- Tycker du att tävlingsledaren missat att informera eller om du undrar du något, fråga!
Efter lagledarmötet
- Informera tränarna direkt om allt som sagts på lagledarmötet genom radio.
Under åken
- Finnas på plats centralt i målområdet.
- Kolla på våra åkares åk i banan och var extra uppmärksam i de fall det sker något avvikande som grenslingar, missade portar, klättringar, brytningar eller fall.
- Sker det något avvikande, notera det på startlistan vid respektive åkare och kolla av situationen med åkaren/föräldern när de kommer ner.
Efter åken
- Säkerställ att ni finns tillgängliga under protesttiden.
- Hörsamma och var på plats när diskningslistan anslås av speakern.
- Granska diskningslistan och säkerställ att den är korrekt med hjälp av egna noteringar.
- Om något inte stämmer överens med era noteringar, ta direkt kontakt med föräldern/barnet det gäller och kolla upp omständigheterna. Tänk på att protesttiden oftast är kort (brukar vara 10 eller 15 minuter) vilket gör att man måste handla fort om man behöver protestera.
- Protest skall göras om det råder oenighet i beslut av portdomare efter att ni utvärderat situationen noga i samråd med föräldern/barnet.
Om protest är aktuell
- Protest lämnas alltid av lagledaren (ej föräldern) skriftligt till tävlingssekretariatet innan protesttidens utgång, där det också alltid erläggs en kontant avgift på plats (normalt 200 kr via Swish). Om protesten godkänns kommer dessa pengar betalas tillbaka, annars inte.
- Lagledaren inväntar på plats beslut om protesten godkänns eller avslås av tävlingsjuryn som oftast behöver konferera om detta.
Föräldrastöd - roll och ansvar vid tävlingar
Inför tävlingen
- Kom överens i förväg med någon annan förälder som kan stödja ert eget barn när ni måste ägna er åt föräldrastöd-rollen.
- Föräldrastödet skall ha en påslagen radio med samma kanal som tränarna under hela tävlingen. En tränare kommer lämna en radio till er och informera om korrekt kanal på morgonen på tävlingsdagen.
- Se till att skriva ut en startlista och markera våra åkares nummer.
- Ta gärna med en IKEA-påse, ryggsäck eller liknande för att kunna lägga åkarnas kläder i uppe på start.
- Vid behov, köp liftkort.
Under åken
- Finnas på plats mål under hela tävlingen till samtliga SSLK åkare har åkt.
- Säkerhetsställa att alla åkare är på plats i god tid innan sitt åk. Om inte – meddela tränare/lagledare/förälder.
- Hjälpa till att placera barnen i rätt startordning.
- Prata med alla, fråga om de behöver hjälp med något.
- Strax innan åket – hjälpa till att ”dressa av” för de barn som behöver hjälp med det. Kom överens med barnet var kläderna läggs så att barnet lätt kan hitta sina prylar efter åket. Det brukar annars lätt bli klädförväxlingar och förvirring när barnet kommer upp igen efter sitt åk för att klä på sig igen.
- Påminna om att knäppa pjäxor och att fälla ner goggles.
- Se till att barnen håller sig varma – håll i gång – skapa SSLK gemenskap!
- Sist men inte minst – PEPPA!
- För det föräldrastöd som står i mål - heja på åkarna på väg mot mål och se till att övriga åkare och föräldrar också gör det! Ta emot åkaren efter att denne gått i mål.